Societat/ La mala gestió política del desastre de la riuada està fent que moviments ultres busquen aprofitar-se'n per a les seues pròpies finalitats.
Act. 04/11/2024, JCM, 4'
Sis dies després de la gran tragèdia, els ànims pareixien estar ahir més encesos que mai. I tot perquè, per alguna estranya raó, algú pensà que seria una bona idea que Mazón, Sánchez i el Rei anaren a visitar Paiporta. Algunes fonts assenyalen la Casa Reial com a promotora de la iniciativa i açò deixa més preguntes que respostes. És, en tot cas, un error garrafal. Però un error que ens mostrà la ràbia que hi ha, que és totalment comprensible i legítima. La gent se sent abandonada després d’una ajuda que ha tardat massa en arribar (si és que ha arribat) i d’una gestió caòtica i poc transparent.
Ara bé, s’està veient en els últims dies com part del patiment valencià està sent utilitzat per per part de grups reaccionaris per donar ales a les seues consignes ultres. Em referisc a aquells del “noviembre nacional”, o aquells de les manifestacions contra l’amnistia. Aquells que enmig d’una tragèdia amb centenars de morts aprofiten per a escampar notícies falses acusant als immigrants de ser uns lladres o amb la trola de les demolicions de preses: Vox, Alvise, i similars.
Perquè el cert és que esta tragèdia té responsables polítics. I també té una ideologia responsable. La ideologia que fa un any bramava contra l’AEMET perquè a Madrid se’ls havia activat l’alarma al mòbil (la mateixa que en esta maleïda DANA no va sonar a temps). La ideologia que nega els efectes del canvi climàtic. La ideologia que nega la ciència i que proposa construir hotels a 200 metres de la costa. I també tot siga dit de pas, la que nega el feminisme i alimenta les actuacions judicials contra polítics d’esquerres. En definitiva, la que fa força, com passa a tot arreu del món, per que vinguen coses cada vegada més autoritàries i antidemocràtiques. I així entrà Vox a la Generalitat.
"Des d'un principi [PP i Vox] vingueren a desfer"
Des de l’inici, PP i Vox decidiren, de manera semblant a quan Milei arribà al poder en Argentina, suprimir, entre altres organismes, la unitat valenciana d’emergències, que qualificaren de “gasto innecesario” i “ocurrencia”. Preferiren gastar-se diners en bous, en l’Associació Toro de Lidia o en les novilladas o en xorrades per l’estil. Com deia Emma Zafón en este article, només aprofiten per a això. Per a això i per a fer la guerra cultural amb la matraca de que venen els catalans a furtar-nos no-sé-què. Cap política útil. Ha sigut, des de l’inici, un govern de poca substància, més dedicat desmatellar coses del botànic i el teixit cultural que s’havia creat, que a fer propostes noves amb utilitat real per a la població (l’últim exemple, la Copa Amèrica). Des d’un principi, vingueren a desfer. Ja siga la unitat valenciana d’emergències o l’anterior llei educativa per a diluir encara més el valencià en l'educació pública.
Deia Mónica Oltra que el PP és més perillós per incompetent que per corrupte, i el temps li ha donat la raó. Els valencians hem patit la incompetència del PP durant dècades. I ara en veiem les conseqüències de la manera més descarnada i injusta possible. Front al dolor, que és inimaginable, cal establir una acció política efectiva per a que arriben tots els recursos que siguen necessaris a les zones afectades, i també a la major brevetat possible. En estes circumstàncies, les institucions públiques no es poden permetre titubejar, com ha passat en alguns moments: no és el moment per a tacticismes polítics.
També cal, però, tindre clares quines coses poden millorar-se per a que açò no torne a passar mai. És el famós relat. I si els valencians volem que en un futur tot el conjunt del país siga més conscient de la competència dels seus polítics i que la població en general siga més enèrgica a l’hora de rebutjar partits polítics que actuen contra la ciència i contra el sentit comú, cal dir-ho. Perquè és cert que el poble salva al poble, però esta tragèdia ha de servir també per a posar en valor el que és públic. Perquè si el que és públic haguera funcionat com toca, potser la tragèdia no haguera sigut tal, i el poble no hauria de salvar ningú. A més, són també públics els efectius de bombers, policia, etc. que estan ajudant a paliar els efectes de la catàstrofe.
"El relat no ha de caure del costat de l'antipolítica"
I tot açò sumat, amb més importància encara, a les onades de solidaritat que han arribat de tot arreu. Per això és precís que el relat de tot plegat no caiga del costat de l’antipolítica. Que tots els polítics són iguals és un discurs populista que únicament afavorix a l’extrema dreta. De polítics bons n’hi han i n'hem tingut. Hui hi ha grups d’extrema dreta que es volen aprofitar del patiment del poble valencià per a sembrar feixisme. L’atac al president del Govern per part d’un nazi n’és una mostra. El màxim responsable polític de la tragèdia és el president de la Generalitat, Carlos Mazón. L’extrema dreta vol canviar el focus per o desgastar o derrocar il·legítimament el govern d’Espanya. No se m’ocorre cap escenari en el qual el triomf del discurs extremista i populista siga beneficiós per a ninguna de les aspiracions de l’esquerra del País Valencià, que sempre ha lluitat per transformar el país i fer-lo més just, més igualitari, més solidari, més autoconscient i partícip de la cultura pròpia, més amable amb el medi ambient, i en definitiva, un país per a que la seua gent puga viure millor. No ens podem permetre que el relat polític de la tragèdia siga escrit i utilitzat per aquells que representen el contrari de tot allò pel que ha lluitat l’esquerra valenciana, quan ha sigut des d’ací d’on sempre s’ha fet força contra la incompetència del PP en tots els àmbits.
"El triomf del discurs ultra va en contra de tot el que és públic. Si guanya, vindran coses pitjors"
Crec que li ho vaig sentir, a Mónica Oltra, allò de que les institucions estan per a cuidar de les persones. I de nou, no podia trindre més raó. Quan toque, cal fer una investigació en profunditat de la gestió de la DANA. Cal demanar responsabilitats polítiques. I, com deia, cal lluitar pel relat. El Botànic, amb totes les seues mancances (que en tingué), fou un govern millor, amb gent més capacitada. Pensem en la gestió de la pandèmia. Què passaria si l’hagueren gestionada els d’ara? El triomf del discurs ultra va contra tot el que és públic. Si guanya, vindran coses pitjors al govern d’Espanya. I coses pitjors al govern de la generalitat. Pitjors que el PP. Les responsabilitats han de ser exigides. I han de ser exigides també al PP i al seu model. A les seues maneres de fer, a les seues polítiques retrògrades i a les seues enganyifes. Perquè sempre són les mateixes.
Més apunts sobre el relat: és necessari que tothom entenga, ara i per totes, els efectes negatius del centralisme de Madrid. ¿L’ajuda hauria tardat tant allí? Hi havia projectes per adequar la rambla del Poio (la que es va desbordar al sud de València) que no es van portar a terme per falta d'interés i de pressupost! Per a que diguen que l’infrafinançament no és un problema! També, la importància que té la institució que representa l’autogovern del poble valencià: la Generalitat. Qui estiga al capdavant importa. Que servisca per a posar de relleu la solidaritat de la gent i el valor de les institucions públiques que estan per a ajudar-nos. Que s’acabe d’una vegada el discurs populista dels impostos del qual el govern PP-Vox ha sigut cómplice: han deixat d’ingressar 400 milions d’euros per haver perdonar l’impost de successions al 5% de la població valenciana. Tat que eixos diners ara ens vindrien bé per fer front a la destrucció en els nostres pobles? Que es posen de manifest totes les ineptituds que ha comés el PP durant la gestió de la DANA i totes les que ha comés en els últims anys. Que ens servisca per a ser més exigents amb els nostres governants. Que servisca per obrir un canal d’esperança per al futur. Que servisca per a que açò no torne a passar.
04/11/2024, J. Chordà Monsonís